73 miljoen definitief beschikbaar voor GroenvermogenNL

De topsectoren Energie, Chemie en High Tech Systemen en Materialen bouwen samen met partners uit de energie en chemie aan de kansen van groene waterstof.

Het Nationaal Groeifonds investeerde eerder al € 338 miljoen hierin. Bestemd voor het innovatie- en opschalingsprogramma GroenvermogenNL. Hiervan was € 73 miljoen voorwaardelijk; dat is nu omgezet in een onvoorwaardelijke toekenning.

Na onderbouwing een positieve beoordeling

Zodra aan bepaalde vooraarden zou zijn voldaan, kwam de voorwaardelijke € 73 mln (bedoeld voor waterstofprojecten, onderzoek, human capital en programmamanagement) voor GroenvermogenNL beschikbaar. Voor onder meer deze onderwerpen was meer onderbouwing nodig:   

  • de bijdrage van programmaonderdelen aan het verdienvermogen;   
  • de internationale samenwerking;
  • het risicomanagement;
  • resultaatgerichte key performance indicators op verschillende niveaus;
  • bestuur en governance;
  • onderdeel human capital.  

Het aangepaste voorstel met de gevraagde onderbouwing is door de commissie positief beoordeeld waardoor de € 73 miljoen nu definitief beschikbaar is.

Investeringen, ambitie en regie

Het is hoog tijd samen te gaan werken aan innovatieve groene waterstofprojecten. Alleen met grote investeringen, ambitie en regie komen deze van de grond. En kan Nederland een vooraanstaande rol spelen op groen waterstofgebied. De topsectoren hebben dan ook een tweede investeringsaanvraag voor GroenvermogenNL ingediend.

Meer informatie

Op dit moment werken de GroenvermogenNL-partners onder meer aan de indiening van de tweede investeringsronde en aan de verdere invulling van bestuur en governance. Hier vindt u meer informatie: